Nieuws

Filosofie basiscursus, Elf vrijdagochtenden van 10 tot 12u. start bij voldoende belangstelling.

Als u graag een cursus zou willen volgen over een onderwerp dat dit jaar niet in Agora op het programma stond, laat ons dat dan weten. Misschien kunnen we het komende seizoen die cursus van start laten gaan.

Ecologische groente en fruit. Vanaf 17 mei kunt u via Eco&Co weer kratten met groente en fruit in Agora afhalen.

Fiets/tourclub. Wie heeft er zin om vanuit Agora in clubverband af en toe een flinke fietstocht door de omgeving te maken?

Boetseren. Altijd al graag in leuke groep willen werken met klei? Een kreatieve bezigheid waar je de mooiste beeldjes en voorwerpen kunt maken. Er is een ervaren docente aanwezig, om je op weg te helpen. Na droging wordt je werkstuk in een keramische oven gebakken en kan het evt.geglazuurd worden. Loop gerust even bij Agora binnen om te zien wat voor moois we maken. Er is nog plaats op maandagmiddag van 13.00 - 15.00 uur.

Gastdames en -heren gevraagd. Wie is bereid een dagdeel in Agora als gastdame of -heer aanwezig te zijn?

U kunt ook kantoorruimte in Agora huren. Geschikt voor kleinschalige adviesdiensten, zoals rechtswinkel of sociale zaken..

 

Toelichting op het programma 2017 - 2018 en eenmalige activiteiten  
Schilderen, diverse technieken op maandagavond 
Acryl, aquarel en olieverf zijn de technieken waarin Johannes van Hoften lesgeeft.
In een ontspannen sfeer vinden de lessen aan beginners en gevorderden plaats.
Bij een persoonlijke benadering wordt gekeken wat de cursist zelf al kan en welke techniek de voorkeur heeft. 
Johannes van Hoften heeft zelf vele werken gemaakt in de acryl, aquarel en olieverf techniek en heeft vele jaren ervaring met lesgeven.
  

   

Cursus schilderen en tekenen donderdagochtend en donderdagmiddag

Anne Bakker

Docent- Kunstenaar afgestudeerd aan de KABK  Den Haag

In deze cursus werken beginners en gevorderden naast elkaar. De schildertechnieken aquarel, acryl  en diverse tekentechnieken zijn voor iedereen vrij naar keuze.

Als cursist maak je door het uitvoeren van opdrachten kennis met begrippen zoals vorm, kleur, compositie en perspectief. Iedere les is er een nieuwe opdracht.  Door de lessen oefen je niet alleen je technische vaardigheden, maar leer je ook eigen creativiteit te stimuleren en richting te geven. De begeleiding is gericht op persoonlijke ontwikkeling.

  

 Patchwork en Quilten

 Een gezellige Quiltbee op woensdagochtend.

Patchwork is een handwerk techniek, waarbij kleine lapjes stof aan elkaar genaaid worden volgens een patroon. Als het patchwork af is dan heet dat de “top”.

Mooie quilts bestaan bijna altijd uit de top   -   een tussenlaag   -   en een voering.

Deze drie lagen worden met kleine steekjes aan elkaar gemaakt en dat heet “quilten”.

Ieder werkt aan zijn zelf gekozen werkstuk en kan hierbij individuele begeleiding krijgen.
Boetseren
Altijd al graag in leuke groep willen werken met klei?
Een kreatieve bezigheid waar je de mooiste beeldjes en voorwerpen kunt maken. Er is een ervaren docente aanwezig, om je op weg te helpen. Na droging wordt je werkstuk in een keramische oven gebakken en kan het evt. geglazuurd worden.
Loop gerust even op maandag tussen 10.30 en 12.30 uur binnen om te zien wat voor moois we maken.
Informatie en inschrijven:agora@voorburgwest.nl,  tel. 070-3991682 of 015-2121413
             

                                                                                                                          
                                                                                                                
Spaans Beginners:
¡Hola! Que Tal? Herkent u deze taal? We starten vanaf september twee cursussen Spaans, voor beginners en gevorderden, u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “ el español”. Daarvoor gebruiken we het boek Con Gusto 1 of 2. Het is vooral een conversatiecursus, bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. Heeft u belangstelling? Kom langs op de Open Dag. Hasta la vista.


Franse les

Bonjour, comment ça va?
Vous avez envie de parler français dans un cadre convivial. Rejoignez-nous à Agora!
Zin in om Frans te praten in een gezellige sfeer. Kom dan naar de open dag (op zondag 27 augustus) om kennis te maken.
Tijdens de open dag presenteren we welke materialen we gebruiken en leggen we uit waarom onze lessen anders en vernieuwend zijn. De lessen zijn leuk en hebben een breed karakter, waardoor de Franse taal volledig aan bod komt. Tijdens de lessen gebruiken we leesboeken, tijdschriften, kranten, video’s, liedjes, spelletjes maar ook grammatica oefeningen.
Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Dan zie ik jullie snel bij Agora!
Engelse les
Hello, how are you doing? Do you already speak English and you want to improve it? Well, if that's the case, come and join our English class.
Nu in het NL: behalve het spreken, zullen we ook de Engelse grammatica behandelen zodat u een goede basis van deze mooie taal krijgt. De cursus is bedoeld voor diegenen die al Engels praten maar die ook de basis goed willen leren. Daarvoor gebruiken we het boek “New Headway Pre-Intermediate New Edition” (Oxford University Press), Student's Book and Workbook with CD, een combinatie van het dagelijkse Engels met grammatica daarbij. Heeft u belangstelling? Kom langs op de Open Dag. Bye and see you at Agora!Olá, como está? Herkent u deze taal? We starten vanaf september een cursus Portugees, voor beginners of gevorderden, u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “português”. Daarvoor gebruiken we het boek Português XXI. Het is vooral en conversatie cursus bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. De docente is een native speaker. Heeft u belangstelling? U kunt zich aanmelden via de website van Agora in Voorburg (agora@voorburgwest.nl) of bellen 070-3991682. Adeus e até breve!

 


 


WAT HOOR IK? EEN ONTDEKKINGSREIS DOOR KLASSIEKE MUZIEK

In deze introductiecursus wordt u meegenomen in de boeiende wereld van de klassieke muziek. Het is een ontdekkingsreis waarin u niet alleen veel componisten leert kennen, maar ook hun composities, de vormen en de verschillende muzikale stijlen. De gehele cursus bestaat uit vier delen van elk vijf lessen, waarin de muziekgeschiedenis vanaf de Middeleeuwen tot 1950 wordt doorlopen. U kunt afhankelijk van uw belangstelling één deel volgen of instromen. Komend najaar staat de periode 1900-1950 op het programma.
De cursus Wat hoor ik? wordt niet alleen geïllustreerd met talloze muziekvoorbeelden, maar ook met veel foto- en filmmateriaal. Van elke les ontvangt u na afloop een korte hand-out inclusief een lijst van alle gehoorde muziekvoorbeelden.

Cursus ‘Wat hoor ik?’ deel 4: periode 1900-1950
In het laatste deel van deze introductiecursus klassieke muziek, begeven we ons in de 20ste eeuw. We volgen onder meer de roerige muzikale ontwikkelingen in Wenen met Arnold Schönberg en zijn discipelen en gaan naar Parijs waar de Rus Igor Stravinsky voor ophef zorgde. Ook kijken we naar Amerika dat op compositorisch gebied een volwaardige partner van Europa gaat worden en volgen in de kantlijn het ontstaan en de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe muzikale genres zoals Blues en Jazz en wat deze voor invloed hebben (gehad) op klassieke muziek.

NB: Alleen bij voldoende belangstelling (minimaal 10 cursisten), zal de cursus doorgang kunnen vinden. 

 

Cursus ‘Lang leve de opera!’, deel 1
Er is waarschijnlijk geen enkel ander muziekgenre dat zo tot de verbeelding spreekt als de opera. Ontstaan rond 1600 in Italië, is de opera nog steeds springlevend. Bijna alle componisten tot aan vandaag, hebben zich gewaagd aan het schrijven van een opera. Hierdoor is niet alleen een immens maar ook zeer divers repertoire ontstaan.

Deel 1
In het eerste deel van deze meerdelige cursus volgen we de ontstaansgeschiedenis van de opera in Italië, om vervolgens het genre tijdens de Renaissance en Barok verder te zien ontwikkelen. Naast de muzikale geschiedenis van de opera zal er ook aandacht zijn voor de wereld waarin deze geproduceerd moest worden. De cursus wordt ondersteund met talloze illustraties, muziekvoorbeelden en filmpjes. De cursist ontvangt na elke les een samenvatting inclusief een lijst van alle gehoorde muziekvoorbeelden.

NB: Alleen bij voldoende belangstelling (minimaal 10 cursisten), zal de cursus doorgang kunnen vinden. 
Filosofie basiscursus
In deze cursus praten bespreken we vragen waar ieder mens wel eens over heeft nagedacht, zoals
Wat is de zin van het leven? Heb ik een vrije wil? Hoe kunnen we iets zeker weten? In elf bijeenkomsten lezen we gezamenlijk het boekje Wat betekent het allemaal? van de Amerikaanse filosoof Thomas Nagel.
Van de deelnemers (maximaal 10) verwachten we geen voorkennis van filosofie, alleen belangstelling voor levensvragen en de wil om dóór te denken.
De gespreksleider, Jan H. Diekema (diekema@hetnet.nl), studeerde wijsbegeerte in Rotterdam en Leuven en was voorzitter van de vereniging Vrienden van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.
 Zumba
Inschrijving en informatie: www.bodyroxx.nl
Trias Dans

Peuterdans Ouder en Kind
In de cursus peuterdans van Trias komen peuters op een speelse manier in aanraking met dans, beweging en muziek. Peuterdans stimuleert de grove en fijne motoriek, het gebruik van ruimte en uitbreiding van de woordenschat. Er is volop ruimte voor ontwikkeling van de eigen fantasie in de lessen, elke les staat een thema centraal dat aansluit bij de belevingswereld van peuters.  

Dag:          Woensdag 13.00-13.45 uur   Leeftijd:   2-3 jaar

Docente: Nadine van den Bosch

 

Kleuterballet

Wie een echte danser wil worden, kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Spelenderwijs werken de kinderen aan basistechniek, motoriek, houding en muzikaliteit. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de rijke fantasie en creativiteit van de kinderen zelf.

Dag:          Woensdag 13.50-14.40 uur   Leeftijd:   4-5 jaar

                 Woensdag 14.40-15.30 uur   Leeftijd:   4-5 jaar

Docente: Nadine van den Bosch

 

Klassiek Ballet

Met deze gracieuze dansstijl leer je goed je lichaam te beheersen. De basiselementen en techniek van klassiek ballet zijn ook te zien in veel andere dansvormen. Daarmee is klassiek ballet een uitstekende basis voor elke dansstijl. De nadruk ligt op dansplezier en expressie. Belangrijke elementen in de lessen zijn een goede houding, coördinatie, kracht en lenigheid.

Dag:           Woensdag 15.45-16.35 uur   Leeftijd:   6-8 jaar

Docente:  Nadine van den Bosch

 

Hiphop

Ontwikkel je eigen hiphop stijl in deze toffe danscursus. Meng de tofste hiphop moves met invloeden uit andere dansstijlen. Zoals bij alle hiphopstijlen zijn uitstraling en swag heel belangrijk. Hiphop is gebaseerd op freestyle, dus je ontwikkelt je eigen hiphop stijl. Hiphop is vooral bekend als muziekgenre en bestaat uit onderdelen als rappen en beatbox, graffiti, dj’en en breakdance. Hieruit heeft zich de hiphop dansstijl ontwikkeld. Het is een stijl met verende, krachtige en dynamische bewegingen. Zien we je bij de hiphop les van Trias?!

Dag:          Woensdag 16.35-17.25 uur   Leeftijd:    6-8 jaar             

Docente:  Nadine van den Bosch

 Inschrijven via: http://www.stichting-trias.nl/danscursussen 

  

Trias Jeugdtheaterschool LV

Musical

Gek op acteren? En ook nog op zingen en dansen? Op de jeugdtheaterschool van Trias kun je een musical- of theatercursus doen, zo word jij de ster van het podium.
In de musicalcursussen van de Trias jeugdtheaterschool speel, zing en dans je onder andere stukken uit bekende kindermusicals. Er is een musicalklas voor kinderen van 6 t/m 8 jaar en een musicalklas van 8 t/m 12 jaar. Je begint met de basis van musical en leert op een speelse manier kennis maken met musical. De jongere kinderen werken veel met improvisatie. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je gaat verdiepen in musical. Je gaat een stap verder met zingen, dansen en acteren. 

Dag:         Dinsdag 16.00-16.50 uur.  Leeftijd: 6-8 jaar        

Dag:         Dinsdag 18.00-19.00 uur  Leeftijd: 8-12 jaar

Docente: Tamara van Sprundel

Theater

Wil je vooral leren acteren? Doe dan een theatercursus. Je leert de technieken van het theaterspel; hoe kun je bijvoorbeeld het beste een emotie laten zien? Samen met de andere cursisten leer je hoe je het verhaal dat je wilt vertellen het beste overbrengt op publiek en hoe je in de huid van een personage kruipt. Je gebruikt je eigen fantasie en lef om grappige, spannende, zielige, mooie of rare emoties of personages te spelen. Met de groep maak je samen een voorstelling en neem je als een echte acteur het daverend applaus in ontvangst.

Dag:              Dinsdag  17.00-17.50 uur  Leeftijd: 7-12 jaar

Docente:     Tamara van Sprundel

 Inschrijven via: http://www.stichting-trias.nl/theater&musical 

 

 

Trias Beeldend

Tekenen & Schilderen

In de Tekenen & Schilderen cursus van Trias gaan de jongere kinderen aan de slag met potlood, krijt en verschillende soorten verf. De oudere kinderen gaan aan de slag met vetkrijt, pastelkrijt, houtskool, potlood, inkt en verschillende soorten verf zoals acryl en aquarel. Je tekent naar eigen fantasie en naar opdrachten en je oefent met verschillende technieken en stijlen.

Dag:           Dinsdag 16.00-17.15 uur  Leeftijd:  6-9 jaar     

Docente:  Sarina Missot
Inschrijven via: http://www.stichting-trias.nl/beeldend 
 

 


 
         
 

Taoistische Tai Chi Vereniging Nederland 

Het is leuk, ontspannend, gezond en razend populair bij jong en oud. Het helpt je hoofd rustiger te maken, pijn te verminderen en meer in harmonie met jezelf en anderen te leven.
Taoïstische Tai Chi™ kunsten zijn een geweldige manier om je kwaliteit van leven op meerdere niveaus te verbeteren. Ze zijn ontstaan uit een rijke traditie van taoïstische training. En ze bieden een (ontwikkelings)weg om lichamelijk, mentaal en spiritueel op een hoger niveau te komen in alle fases van je leven.


Op vrijdag is er van 11.00-13.00 uur een Health Recovery klas
In deze klas kunnen mensen met beperkingen op wat voor gebied dan ook in hun eigen tempo werken. Bewegingen kunnen in deze klassen aangepast worden aan de specifieke behoeften van de studenten, ook van diegenen die moeite hebben met lopen of staan.
Iedereen, ook zonder ervaring, is welkom.

Op zaterdag is er van 10.00-12.00 uur een doorgaande klas en een beginnersklas.
Deze klassen werken voor een deel samen en voor een deel apart, er zijn 2 instructeurs aanwezig.
De beginnersklas heeft tot doel de basis te leren zodat je daarna mee kunt doen in de doorgaande klas waar je verder werkt aan de verdieping van de bewegingen.
In het begin is het voornaamste doel om rustig te beginnen met oefenen en ontspannen. We proberen de sfeer licht en aangenaam te houden zodat je in je eigen tempo voortgang kunt maken.

Kijk op www.taoisttaichi.nl voor meer informatie.
e-mail: info.west@taoisttaichi.nl
t: 0492-769032
 


Meditatie  Momenten
20 minuten zittende stilte meditatie en 10 minuten loop meditatie. Een goed begin van de dag.
Iedere woensdagochtend van 8.15 - 8.45 uur 
Yoga & More 

Yoga & Ontspanning & Meditatie
& Mantra's & Mindfulness

Voor meiden van 12 - 18 jaar

10 lessen, vrijdagmiddag 17.00 - 18.00 uur

Wijkcentrum Agora, Fonteijnenburghlaan 11, Voorburg

Start: 15 september 2017. Kosten: € 50. Opgave via de website

Docente: Lenneke Brussee

Tijd voor jezelf, tijd voor elkaar, tijd voor stilte, tijd voor muziek. Om bij te tanken, op te laden, tot rust te komen. 
Jazzballet voor Senioren
Heeft u altijd al willen bewegen op leuke, vlotte muziek? Kom dan nu op maandag van 10 00 tot 11.00 uur of woensdag van 10.30 tot 11.30 uur. De les begint met een warming-up met daarna oefeningen voor de conditie en alle spiergroepen. De les wordt afgesloten met een danscombinatie. Kom het proberen!

Pedicure
Gerda Ardon heeft haar praktijk in Agora stopgezet. Haar opvolgster is Carla Paridaens. Carla is al 20 jaar pedicure in Voorburg, is gespecialiseerd in de diabetische en reumatische voet en is geregistreerd in het kwaliteitsregister voor Pedicures
U kunt op dinsdag en donderdag op afspraak bij Carla terecht voor een behandeling in wijkcentrum Agora. Voor afspraken kunt U Carla bereiken op telefoon nr. 070-3866934
U bent van harte welkom in de nieuwe praktijk.
Agora is gesloten tijdens de basisschoolvakanties (2017 - 2018):

Herfstvakantie van maandag 16 oktober t/m vrijdag 20 oktober

Kerstvakantie van maandag 25 december t/m vrijdag 5 januari

Voorjaarsvakantie van maandag 26 februari t/m vrijdag 2 maart 

Tweede Paasdag 2 april

Koningsdag 27 april

Meivakantie van maandag 30 april t/m vrijdag 11 mei

Tweede Pinksterdag 21 mei

Zomervakantie start maandag 16 juli

 

 

 

 

 

 

 

 

.